Kuuntelin Ylen Populaari -nimisen ohjelman jakson Darwinismin harhat. Vieraina olivat tietokirjailija ja skeptikko Jussi K. Niemelä, ja tietokirjailija ja dogmaatikko Kimmo Pälikkö. Jussi K. Niemelä selitti mainiosti aiheet mitä selittää pyydettiin, Kimmo Pälikön hieman kierrellessä ja kaarrellessa. http://www.yleradio1.fi/kulttuuri/populaari/

Ihmeellistä miten evoluutioteoriaa jotkut ilmeisesti todellakin pitävät vain jonkunnäköisenä "homogeenisen tiedeyhteisön" virhepäätelmänä. Kimmo Pälikkö ottaa kritiikin välineiksi Platonin ja Aristoteleen ajatuksia. Yli 2000 vuotta vanhat filosofiset pohdinnatko siis ovat pätevämpiä tapoja ymmärtää maailmaa kuin 1800 -luvulla löydetty ja siitä asti kehitetty, massiivisen todistusaineston tukema, tieteellinen teoria? Eihän ajatusten vanhuus tarkoita etteivät ne voisivat olla oikeassa, mutta todennäköisyydet ymmärtää maailmaa todistusaineiston ja falsifioitavan teorian avulla, lienee suuremmat kun muutaman auktoriteettihenkilön mielipiteisiin tukeutumisen avulla.

Evoluutioteoria lisää suunnattomasti ymmärrystämme ihmisen ja muiden eläimien rakenteesta ja käyttäytymisestä. Voisimme ehkä evoluutioteorian avulla lisätä mahdollisuuksiamme tasa-arvoisen ja onnellisen yhteiskunnan rakentamiseen. Esimerkkinä tästä voisi toimia antropologi Helen Fisherin kannattama teoria naisten ja miesten rooleista evoluutioympäristössä. Hän ajattelee naisten ja miesten tuottaneen ravintoa suunnillen suhteessa: naiset 60-80% keräilytoiminnallaan, ja miehet 40-20% metsästämisellään. Tästä voi johtaa oletuksen että naisilla on evoluutioympäristössä, ennen maatalouden keksimistä, ollut paljon pöytäänkannettavaa ja sitä kautta yhtälailla, monenlaista, valtaa kuin miehilläkin (mielekkäämpää olisi puhua naaras ja koiras -termejä käyttäen mutta tämä tapa tuntuu monelle vieraalta). Tästä voi olettaa että naisen aivot eivät ole kehittyneet mitenkään alistumiseen paremmin sopiviksi, kuin miehen aivot. Tällä voi taas argumentoida sovinismia vastaan. Naiselle siis EI ole yhtään sen "luonnollisempaa" olla alistettu, kuin miehellekään. Sovinismi on ilmeisesti maatalouden synnyttämä ilmiö ja se ei tulisi olla yhtään sen hyväksyttävämpää idässä tai etelässä, kun se on pohjoisessa tai lännessäkään. Missään päin maailmaa, voisi olettaa, nainen ei nauti alistettuna olemisesta.

Toivottavasti dogmaattisuuteen pohjautuva evoluutioteorian vastustaminen ei hidasta meidän ymmärryksemme kasvamista. Toivottavasti uskonnollisuus, joka lienee ainoa syy epäillä evoluutiota, ei jarruta meitä, ihmiskuntaa, tärkeän ja mahdollisesti suurta hyvää tuottavan tiedon löytämisessä. Toivottavasti meillä on tarpeeksi Jussi K. Niemelöitä jokaista Kimmo Pälikköä kohden.